Betty Rosenlind, platschef Elis Textil Service berättar om företagets hållbarhetsarbete.

Elis Textil Service började tänka cirkulär ekonomi redan för över 70 år sedan.

Årtionden före det att formuleringen uppfanns. Men platschefen på Frejagatan i Helsingborg, Betty Rosenlind, säger att man inte får glömma bort det lilla i det stora när man talar om komplexa saker som grön omställning.

”Vi finns i 29 länder och har 25 anläggningar bara i Sverige. Vi jobbar med vårdens plagg och textilier, hotellens linne och entrémattor för alla typer av verksamheter, här i Helsingborg jobbar vi med arbetskläder. Är du svetsare eller livsmedelsarbetare så kan vi ta hand om dina arbetskläder. Du hyr dem av oss. Vi hämtar, lämnar, tvättar, lagar och ser till så att kläderna håller så länge det bara går. Mina kollegor här är riktiga sömnadskonstnärer och räddar plagg som du och jag hade gett upp för längesedan. Kläderna har chip i sig som talar om för oss om tillexempel en reflex behöver bytas. Vår affärsidé har alltså varit cirkulär ekonomi i 70 år nu, men självklart vill vi göra mer än så.

Nästa stora språng i klimatomställningen blev en eldriven lastbil som transporterar arbetskläderna helt fossilfritt. Investeringen sparar koldioxid för varje kilometer och över 30 ton CO2e per år. Men det finns saker att göra även i det lilla. Ibland har vi kläder som av olika anledningar inte fungerar längre, det kan vara att något företag bytt logotype. Vi har skänkt vinterkläder till Hemlösas hus. På arbetsplatsen har vi bikupor, vi har planterat växter som stimulerar pollinering. Det här är saker som skapar engagemang i vardagen, så att varje individ får en impuls att börja där hon står.

Alla har textilbehov. Kommunens verksamheter, föreningar, näringslivet, privatpersoner. Och textilier är en miljöintensiv verksamhet. Vi behöver hjälpas åt att minska förbrukningen, det är en del av omställningen, men vi behöver också få upp graden av återanvändning. Då behöver vi tala om social hållbarhet, prata på individnivå och framförallt behöver vi hjälpas åt.

Ditt företag kan se till att vi når ännu lägre utsläpp tillsammans. Starta er klimatomställning och skriv under Helsingborgs klimatavtal!”

Elis Textil Service

Betty Rosenlind

Magnus Lambertsson, regionchef på Wihlborgs berättar om varför företaget skrev på Klimatavtal och vad man har bidragit till att sänka sina koldioxidutsläpp.

Wihlborgs var ett av de första företagen att signera klimatavtalet i Helsingborg

Något som gläder Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Skånes största kommersiella fastighetsbolag:

”Det var självklart att vi skulle vara med, närmast en ickefråga. Samarbete är rätt väg att gå. Vi är stora regionalt och verksamma i Skånes tre största städer. Vi känner ett ansvar men också en möjlighet att inspirera och sprida bra initiativ. När en av våra leverantörer gör något smart i Helsingborg kan vi som regionsbyggare lätt ta med oss det initiativet till nästa projekt i Lund, och tvärtom. Det är jätteviktigt att vi minskar vår påverkan direkt, men också att vi anpassar oss till framtidens villkor med varmare temperaturer och ökade havsnivåer.

En sak som vi som fastighetsbolag lagt stort fokus på är våra kylanläggningar, att byta ut våra köldmedia till gaser med mindre klimatpåverkan. Det här är ett område som ofta går under radarn. För några år sedan upptäckte vi att läckagen från våra kylanläggningar gav mer klimatpåverkan än våra samlade transporter. Nu byter vi till propan som är ett naturligt köldmedia. Samtidigt har vi tagit det enkla greppet att bara använda gas- och elbilar i hela vår bilpark.

Vi tittar också på hur vi kan bli mer cirkulära och klimatoptimerade i vår verksamhet utifrån fyra skeden; design, bygg, drift- och förvaltning samt rivning. Återbruk och återvinning av byggmaterial och inredning är intressant. Ibland kan man använda något som redan är producerat istället för att köpa nytt.  Det och andra åtgärder har sparat 114 ton Co2e under ett år.”

Wihlborgs

Staffan Fredlund och Magnus Lambertsson

Öresundskraft utforskar och implementerar nya lösningar för smart och hållbar energiförbrukning

Jessica Hård, innovationsledare och Tuva Ydén, affärsutvecklare på Öresundskraft berättar om varför Öresundskraft skrivit på Klimatavtal i Helsingborg.

Öresundskraft