Wihlborgs

Magnus Lambertsson, regionchef på Wihlborgs berättar om varför företaget skrev på Klimatavtal och vad man har bidragit till att sänka sina koldioxidutsläpp.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Wihlborgs var ett av de första företagen att signera klimatavtalet i Helsingborg

Något som gläder Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Skånes största kommersiella fastighetsbolag:

”Det var självklart att vi skulle vara med, närmast en ickefråga. Samarbete är rätt väg att gå. Vi är stora regionalt och verksamma i Skånes tre största städer. Vi känner ett ansvar men också en möjlighet att inspirera och sprida bra initiativ. När en av våra leverantörer gör något smart i Helsingborg kan vi som regionsbyggare lätt ta med oss det initiativet till nästa projekt i Lund, och tvärtom. Det är jätteviktigt att vi minskar vår påverkan direkt, men också att vi anpassar oss till framtidens villkor med varmare temperaturer och ökade havsnivåer.

En sak som vi som fastighetsbolag lagt stort fokus på är våra kylanläggningar, att byta ut våra köldmedia till gaser med mindre klimatpåverkan. Det här är ett område som ofta går under radarn. För några år sedan upptäckte vi att läckagen från våra kylanläggningar gav mer klimatpåverkan än våra samlade transporter. Nu byter vi till propan som är ett naturligt köldmedia. Samtidigt har vi tagit det enkla greppet att bara använda gas- och elbilar i hela vår bilpark.

Vi tittar också på hur vi kan bli mer cirkulära och klimatoptimerade i vår verksamhet utifrån fyra skeden; design, bygg, drift- och förvaltning samt rivning. Återbruk och återvinning av byggmaterial och inredning är intressant. Ibland kan man använda något som redan är producerat istället för att köpa nytt.  Det och andra åtgärder har sparat 114 ton Co2e under ett år.”

Wihlborgs

Staffan Fredlund och Magnus Lambertsson