Elis Textilservice

Betty Rosenlind, platschef Elis Textilservice, berättar om företagets hållbarhetsarbete.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Elis Textil Service började tänka cirkulär ekonomi redan för över 70 år sedan.

Årtionden före det att formuleringen uppfanns. Men platschefen på Frejagatan i Helsingborg, Betty Rosenlind, säger att man inte får glömma bort det lilla i det stora när man talar om komplexa saker som grön omställning.

”Vi finns i 29 länder och har 25 anläggningar bara i Sverige. Vi jobbar med vårdens plagg och textilier, hotellens linne och entrémattor för alla typer av verksamheter, här i Helsingborg jobbar vi med arbetskläder. Är du svetsare eller livsmedelsarbetare så kan vi ta hand om dina arbetskläder. Du hyr dem av oss. Vi hämtar, lämnar, tvättar, lagar och ser till så att kläderna håller så länge det bara går. Mina kollegor här är riktiga sömnadskonstnärer och räddar plagg som du och jag hade gett upp för längesedan. Kläderna har chip i sig som talar om för oss om tillexempel en reflex behöver bytas. Vår affärsidé har alltså varit cirkulär ekonomi i 70 år nu, men självklart vill vi göra mer än så.

Nästa stora språng i klimatomställningen blev en eldriven lastbil som transporterar arbetskläderna helt fossilfritt. Investeringen sparar koldioxid för varje kilometer och över 30 ton CO2e per år. Men det finns saker att göra även i det lilla. Ibland har vi kläder som av olika anledningar inte fungerar längre, det kan vara att något företag bytt logotype. Vi har skänkt vinterkläder till Hemlösas hus. På arbetsplatsen har vi bikupor, vi har planterat växter som stimulerar pollinering. Det här är saker som skapar engagemang i vardagen, så att varje individ får en impuls att börja där hon står. Alla har textilbehov. Kommunens verksamheter, föreningar, näringslivet, privatpersoner. Och textilier är en miljöintensiv verksamhet. Vi behöver hjälpas åt att minska förbrukningen, det är en del av omställningen, men vi behöver också få upp graden av återanvändning. Då behöver vi tala om social hållbarhet, prata på individnivå och framförallt behöver vi hjälpas åt.

Ditt företag kan se till att vi når ännu lägre utsläpp tillsammans. Starta er klimatomställning och skriv under Helsingborgs klimatavtal!”

Elis Textil Service

Betty Rosenlind